W dniu dzisiejszym zakończyłem tydzień treningowy, który z powodu problemów zdrowotnych musiałem potraktować jako bardzo rekreacyjny. W ramach tego tygodnia wykonałem jedynie trzy treningi, w tym jeden biegowy i dwa domowe na orbitreku po 70 minut każdy. Dzięki tej rekreacyjnej formule treningowej dolegliwości bólowe w lewym barku i klatce piersiowej ustąpiły, a więc od jutra mogę wracać do normalnych treningów.
A dzisiaj polecam Wam dwa przepisy na smaczne posiłki, które pod względem dietetycznym raczej też nie zaszkodzą.
Pieczone warzywa z piersią z kurczaka
Pierwszy z nich to taka potrawka, która jest skutkiem ubocznym planów przygotowania leczo. Na patelni smażę przy użyciu oleju rzepakowego z bazylią ( warto pamiętać, że olej rzepakowy jest zdrowszy nawet od oliwy z oliwek i ma wiele pozytywnych właściwości, o których postaram się w innym miejscu niebawem napisać ) smażymy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, do tego dorzucamy cebulę, paprykę czerwoną, zieloną i żółtą ( w zasadzie im bardziej kolorowo tym zdrowiej ), kukurydzę konserwową, fasolkę czerwoną konserwową, groszek konserwowy, można też ząbek czosnku drobno posiekany, doprawiamy jeszcze chili mielonym, curry, pieprzem ziołowym, natką pietruszki, a gdy już wszystko zacznie się pięknie rumienić dodajemy do tego przecier pomidorowy ( polecam taki z ziołami jest naprawdę smaczny ). Smażymy wszystko razem i potrawka gotowa.
Smażona wątróbka z cebulą
Bardzo proste i szybkie do przygotowania danie. Na oleju rzepakowym ( najlepiej z dodatkiem bazylii, ziół, lub czosnku ) smażymy wątróbkę drobiową, do tego dodajemy pokrojoną w paski cebulę, a wszystko w trakcie smażenie przyprawiamy jeszcze chili mielonym, curry, pieprzem ziołowym, natką pietruszki ( można inne zioła i przyprawy według uznania ). Naprawdę pyszna potrawa.
Ten pierwszy przepis dzisiaj wykorzystam bo wygląda apetycznie. A tak poza tym to własnie przyszła zima, a więc plany trzeba zmienić na zimowe.
OdpowiedzUsuńWątróbka jest bardzo zdrowa: "Wątróbka dostarcza wielu składników mineralnych: żelaza, cynku i miedzi. Jest źródłem witamin: A, D, B2, B12 oraz kwasu foliowego. W 100 gramach wątróbki znajduje się ponad połowa dziennego zapotrzebowania witaminy PP, która bierze udział w przemianie białek, tłuszczów, węglowodanów, a dodatkowo utrzymuje w dobrym stanie nabłonek skóry, przewód pokarmowy i układ nerwowy. Co więcej – witamina PP rozszerza naczynia krwionośne, co usprawnia pracę mózgu".
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację na temat wątróbki. Teraz będę jadł ją nie tylko z powodu jej dobrego smaku, ale także ze względu na jej skład. ;-)
OdpowiedzUsuń